Alles weten over het huren van een boot in Friesland?

Boot huren Friesland? Ja, kies voor Friesland!

De provincie Friesland. Nummer één op watersportgebied in Nederland. Maak het mee! Niet alleen in de Sneekweek, maar juist ook in het voor- en na seizoen.

Het Friese Landschap geeft een ultieme mogelijkheid de dorpen en steden te verkennen vanaf het water.

Kiest u voor afwisseling?  Kies dan voor het huren van een boot in Friesland. Ruimte is er genoeg, aanlegplekken zijn er genoeg en de meeste plekken in Friesland kunt bereiken per boot. Zie het als de camper van het water. We noemen ze bij Elfstedenvaarvakanties “Houseboats”.

Friesland is groot genoeg en er is meer dan voldoende te zien om een vakantie van 2 weken ruimschoots te vullen. U hoeft naast Friesland dus niets meer te plannen.

Voordelen van een boot huren in Friesland:

  • Friesland staat bekend om zijn watersport, daarom is er veel afgesteld om het iedereen op en rond het water gemakkelijker te maken.
  • Alle steden en een groot aantal dorpen zijn te bezoeken per boot met een ruim aanbod van passantenhavens.
  • Friesland bestaat voor een groot deel uit water, dit geeft mogelijkheden. In Friesland zit er voor elke doelgroep een passende vaarvakantie met bij behorende route bij.

Nadelen van een boot huren in Friesland:

  • Friesland is te groot om helemaal te zien in één vakantieperiode
  • De Friese meren worden in zomerperiode drukbezocht, erg gezellig maar wel druk. Mocht je van rust houden boek dan buiten de vakantieperiodes!
  • Krijg je bezoek op je schip of kom je zelf met het openbaarvervoer? Houd rekening met feit dat het openbaarvervoer in Friesland niet overal optimaal is ingericht.

Er zijn veel verschillende boten te huur in Friesland. Hoe weet u nu welke het beste bij uw wensen? Wij hebben een aantal boottypes op een rijtje gezet. Kies de boot die het best bij u past!

Hausboot huren in Friesland

Type: Hausboot

De hausboot. Het woord zegt het al, een huis op het water! Volledig naar Duits idee. De hausboot is een lage boot waardoor het onder vele bruggen heen kan zonder dat u de brugwachter hoeft te bellen om de brug open te gooien.

Dit scheelt veel tijd en geld! Daarnaast is de hausboot een hele degelijke boot, door de rechte wanden en rechthoekige vorm geeft dit het idee van een huiskamer, alleen dan op het water!

Zeer geschikt voor groepen en voor kinderen

Een Hausboot is een echte vakantie boot. De hausboots worden verhuurd voor vaarvakanties vanaf een weekend tot een aantal weken. De hausboots zijn te huur in verschillende formaten.

Geniet van Friesland met 2 tot 10 personen! Daarmee kun je met je hele vriendengroep of gezin er mee op uit!

Een hausboot is erg geschikt voor kinderen, het is makkelijk om te varen en de kinderen achter op het dek te hebben of ze te laten spelen in de huiskamer van de boot!

Door de dichte en iets zwaardere kastjes zullen ze deze niet snel kunnen opentrekken.

Een genot voor de thuiskok

Houdt u ervan om zelf een maaltijd te kunnen bereiden? In een hausboot is alles aanwezig om een fantastische maaltijd neer te zetten, daarnaast beschikt de boot over een tv, wifi, koffiezetapparaat, douche en nog veel meer! Bent u een fietsliefhebber? U kunt in de meeste gevallen uw fiets meenemen. Deze kan gewoon achterop het dek geplaatst worden.

Besturing

De meeste hausboten beschikken over een boegschroef, u kunt daarmee de voorkant van de boot sturen. Zo kunt u erg gemakkelijk aanleggen, of in moeilijke situaties bijsturen om weer op de juiste koers te komen.

Kortom:

Geschikt voor vaarvakantie: Ja
Beschikt over een complete inboedel: Ja
Vaarbewijs nodig: Nee niet nodig bij Elfstedenvaarvakanties Friesland
Geschikt voor kinderen: Ja
Past onder de meeste bruggen door: Ja
Kan een fiets mee: Ja
Goed voor het milieu: De elektrische hausboats, ja! De diesel hausboats niet.

Dit is een call to action

Dit is een test.

Sloep huren in Friesland

Er zijn kleine sloepen voor 4 personen tot grotere sloepen van 12 personen. Het besturen van een sloep is erg gemakkelijk, een sloep reageert namelijk snel en manoeuvreert gemakkelijk .

Een sloep huren is fantastisch om op een zonnige dag van Friesland te genieten. Je kunt dagtripjes maken naar een stad of gewoon lekker op het meer blijven hangen. Een sloep huren kan met het hele gezin, vriendengroep of gewoon lekker met zijn tweetjes.


Als men denkt aan een vaarvakantie denkt men meestal niet meteen aan het huren van een sloep. Dat is ook niet gek, een sloep is hier niet voor gemaakt.

Natuurlijk kan er wel een overnachting plaats vinden mocht u een tentje meenemen! Het nadeel van het kamperen met een sloep is echter wel dat je niet droog kan zitten als er geen overkapping bij zit en de tent nog niet op hebt gezet.

Ook beschikt het niet over de huiselijke elementen zoals die van de houseboat of kruiser. Dat betekent dat je niet kunt koken, er geen douche en toilet aanwezig is in de boot.

Sloep
Sloep

Kortom:

Geschikt voor vaarvakantie: Nee
Beschikt over een complete inboedel: Nee
Ervaring nodig: In de meeste gevallen is er geen ervaring nodig om de sloep te huren.
Geschikt voor kinderen: Ja
Past onder de meeste bruggen door: Ja
Kan een fiets mee: Het is mogelijk maar niet ideaal omdat het veel ruimte in de boot in beslag zal nemen.
Goed voor het milieu: Nee.

Zeilboot huren Friesland

Zeilen is één van de populairste bezigheden op de Friese wateren. Er is daarom ook een ruim aanbod in Friesland om een zeilboot te huren. Er zijn veel verschillende zeilboten. Zeilboten waar je een dagje mee weg kan tot zeilboten met slaapcabines en leefruimte.

Zeilboot 2
Zeilboot

Friesland heeft perfecte meren voor de beginnende tot ervaren zeiler. Voor de ervaren zeiler is ook aan te raden om het IJsselmeer op te gaan. Daarnaast zijn er een tal van evenementen die leuk zijn om te bezoeken als je in de ban bent van zeilen! Denk aan de Sneekweek, SKS-skûtsjesilen en IFKS-skûtsjesilen. Drie fantastische evenementen die plaatsvinden in hartje zomer.

De zeilboten kunnen beschikken over slaapruimtes, douche keuken etc. Het woongedeelte heeft eigenlijk hetzelfde principe als met de houseboat en kruiser. Het enige verschil is dat er wel zeilervaring nodig is.

Mocht je nog nooit hebben gezeild is het aan te raden om te beginnen bij een kleinere zeilboot, het nadeel hiervan is dat er niet op geslapen kan worden. Het is een must om eerst les te nemen om zo veilig te kunnen varen over de Friese meren.

Omdat je afhankelijk bent van de wind is het lastiger om van tevoren een route te gaan uitstippelen, je weet nooit of er genoeg wind staat, daarom is het handig dat je een flexibele route bedenkt! Het fijne is dat je met een zeilboot flink op de benzine kosten kunt besparen in vergelijking met een diesel-boot en dat is een stuk beter is voor het milieu!

Kortom:

Geschikt voor vaarvakantie : Ja
Beschikt over een complete inboedel: Ja
Ervaring nodig: Er is zeker ervaring nodig, aan te raden is om zeilles te nemen
Geschikt voor kinderen: Ouder dan 8 jaar met ervaring, zwemdiploma’s en zwemvesten
Past onder de meeste bruggen door: Mast uit: nee. Mast in: Ja
Kan een fiets mee: Nee
Goed voor het milieu: Ja

De Friese Elfsteden

Onze boten huren

Onze boten genoemd naar de Friese Elfsteden Hindeloopen, Stavoren, IJlst, Workum, Bolsward, Franeker, Dokkum en Sneek zijn uitermate geschikt om een vaarvakantie te maken van 1 á 2 weken. Uiteraard kunt u bij Elfsteden Vaarvakanties Friesland ook korter huren. Een weekend of midweek is al mogelijk voor een zeer betaalbare prijs.

De elektrische houseboten zijn compleet nieuw met een eigen herkenbare uitstraling. Werkelijk een schilderij die u voorbij komt varen, in alle stilte weliswaar. Geen verhuurbedrijf in Friesland, waar u een boot kan huren, die zo’n groot aantal beschikbare elektrische boten verhuurt.  De nieuwe technieken die al in elektrische auto’s beproefd zijn worden nu ook toegepast in de watersport en recreatie vaarvakantie pleziervaartuigen.

Geen vaarbewijs nodig

Een volledig pakket met extra’s aan vaarroutes

Kortom het varen op een boot, waar u geen vaarbewijs voor nodig bent, is een genot voor iedereen die een boot wil huren op de Friese wateren. Bij de verhuur van een boot krijgt u een volledig pakket met extra’s aan vaarroutes.

Zo heeft u de keuze uit o.a. het varen van de Elfstedenroute of een rondje Sneek, Bolsward, Workum, Koudum, Hindeloopen, Stavoren, Heeg, IJlst, Stavoren, Sloten, Lemmer via Tsjeukemeer naar Heerenveen, Drachten etc.

De juiste boot huren

De indeling van onze huurboten

Afhankelijk van het aantal personen die er mee gaan aan boord zoekt u de juiste boot uit om te huren. De boten zijn te huur vanaf 2 tot 10 personen. De indeling van een huurboot bestaat meestal uit een aantal vaste bedden en de mogelijkheid om de salon zithoek om te bouwen tot 2 persoons bed.

De keukeninventaris bestaat uit een complete pannenset, bestek, borden enzovoort, voor het aantal personen dat maximaal op de huurboot kunnen verblijven! De elektrische boten zijn verder voorzien van een koffiezetapparaat, waterkoker, combi-oven, koelkast, keramische kookplaat, televisie en WiFi met 5 GB per dag aan dataverkeer.

Een elektrisch toilet is aangesloten op een vuilwatertank, deze kan gelegd worden bij een inzamelstation, meestal te vinden in de wat grotere jachthavens. De doucheruimte is ruim en met een goede hoogte prima te gebruiken. Wilt u binnenvaren, dan kan dat. Wij adviseren overigens om te starten met het buiten stuur.

Veiligheid & verzekering

Borg en verzekering

De meeste bootverhuur bedrijven zijn vol casco verzekerd. In de meeste gevallen betaalt u een borg van €300,00 of €600,00 euro. Dit zal in de meeste gevallen dan ook het eigen risico bedrag zijn wat u zult moeten betalen mocht er schade zijn gevaren. 

Bij Elfsteden vaarvakanties Friesland is het schip vol casco verzekerd. Alleen het eigen risico is voor rekening van de huurder. De borg is € 600,00, deze kunt u afkopen voor € 40,00, zodat de borg. € 300,00 wordt.

De borg is per schadegeval. De huurder heeft een eigen risico van € 300,00 per schadegeval bij casco- en WA-schade en bij vermissingen. Het eigen risico dient voor afvaart als borgsom bij de verhuurder te worden gedeponeerd.

Elfsteden vaarvakanties Friesland heeft zijn schepen all-risk verzekerd met een eigen risico van uw borgsom. Niet gemelde schade en/of vermissingen vallen buiten het eigen risico en worden voor 100% in rekening gebracht bij de huurder.

Indien er schade aan het schip of aan de inventaris is toegebracht, wordt deze schade met het borgbedrag verrekend. Bij schade door grove nalatigheid, moedwil en na alcohol– en/of drugsgebruik, wordt u aansprakelijk gesteld voor de gehele schade, zij het direct, indirect, of voor vervolgschades.

U dient zich te allen tijde te houden aan de aanwijzingen van personeel Elfsteden vaarvakanties Friesland , havenmeester, politie en bevoegde waterwegbeheerders. Alle huurders krijgen instructie inzake de behandeling van het schip, de motor en het toebehoren.

Bij schadevrij varen belonen wij u met een waarde cheque van € 50,00.

Kiest u ook voor een prachtige vaarvakantie in Friesland?

Over de Auteur

mediasoep | arjen@mediasoep.nl

ONLINE OPLOSSING

Read more..