Hoe werkt elektrisch varen?

Elektrisch varen is gezonder, duurzamer en stiller. Maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Hoe werkt elektrisch varen?

Deels varen van de zon

Voordat u vertrekt, zorgt u ervoor dat de accu’s nagenoeg vol geladen zijn, 90-100%. Dit kan door opwekking van de zonnepanelen, het laden aan een laadpaal of het automatisch opladen via de fluisterstille generator. †Het elektrisch varen is te vergelijken met een diesel- of benzine boot.† Uiteraard is het grote voordeel dat u stil en schoon kunt varen!

Hoe lang kan ik elektrisch varen?

Bij volle accu’s kan de huurder ca. 3 uur elektrisch varen, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen.Bij accuverbruik onder de 50% wordt automatisch de fossielvrije en fluisterstille generator ingeschakeld om de boot voor voldoende stroom te voorzien. 
U heeft dus de mogelijkheid om onbeperkt te kunnen varen.

elfsteden vaarvakanties friesland

Wat is een fluisterstille fossiel vrije generator?

De fluisterstille fossiel vrije generator genereert stroom voor de accu’s.  De generator zal de elektriciteit aanvullen, zodra deze op begint te raken. Zo hoeft u niet per se op zoek naar laadpalen en kunt u zonder stress blijven genieten van uw vaarvakantie. 

Het laden van de generator staat gelijk aan het stroomverbruik bij varen op eco stand. Het enige verschil is dat de generator fossielvrije diesel verbruikt. Dit geeft u de mogelijkheid om onbeperkt te kunnen varen. Daarnaast is fossiel vrije diesel een stuk schoner dan normale diesel!

Waar vind ik laadpalen?

Laadpalen vindt u in de jachthavens en aanlegkades van de gemeente. U kunt hiertegen ligplaats betaling de nacht doorbrengen. Ondertussen laadt de boot zich op, zodat u de volgende dag weer kunt genieten van het elektrisch varen. Let wel! Zorg dat u minimaal 10-16 Ampère tot uw beschikking heeft om voldoende te kunnen laden.

Elfsteden vaarvakantie Friesland sfeer 2

Hoe lang duurt het voor de boot weer is opgeladen?

Het laden zal, afhankelijk van het stroomaanbod aan de wal, tussen de 4 en 8 uur duren. ’s Avonds aan de laadpaal en ’s morgens weer volle accu’s.

Wat als we een nacht niet op kunnen laden?

Mocht u niet in de mogelijkheid zijn om de boot op te laden dan is dat geen probleem. De fossielvrije generator voorziet de boot van voldoende stroom zodat u de volgende dag gewoon weer door kunt varen.

Hoe kan ik de fluisterstille fossielvrije generator bijvullen?

Dit is niet nodig. De fossielvrije generator kan met een volle tank van 135 liter de boot van 45 uren (ca. 200 KWh) stroom voorzien, dit wordt normaliter niet opgemaakt, mits u een vakantie van meerdere weken heeft geboekt. In dat geval zullen wij u adviseren waar getankt kan worden.

Elfsteden vaarvakantie Friesland sfeer 23

Kan ik de generator ook handmatig starten?

Indien u handmatig de generator direct aanzet (dus bijv. bij 90%) dan kunt u veel langer varen op een hogere snelheid. Eigenlijk is het de bedoeling van elektrisch varen om zoveel mogelijk gebruik te maken van groene stroom en zo weinig mogelijk dieselverbruik van de generator.

Hoe snel vaart de boot?

Snelheid op Eco stand 5,5 km (4,5 Kwh) per uur = 3 uur varen zonder laden
Max. Snelheid 7,5 Km (12 Kwh) per uur = 1.5 uur varen zonder laden

Hoe snel mag ik varen?

Op de meeste kanalen mag je max. 6 km per uur varen, dat past dus prima bij het elektrisch varen. Op enkele grotere meren mag men 9 tot max. 12 km varen. 
Door gebruik te maken van de “boost knop” kunt u tijdelijk sneller varen, echter neemt dit onevenredig veel stroom.

Kiest u ook voor een prachtige vaarvakantie in Friesland?

Over de Auteur

mediasoep | arjen@mediasoep.nl

ONLINE OPLOSSING

Read more..