Alles weten over het huren van een boot in Friesland?

Boot huren Friesland? Ja, kies voor Friesland!

De provincie Friesland. Nummer één op watersportgebied in Nederland. Maak het mee! Niet alleen in de Sneekweek, maar juist ook in het voor- en na seizoen.

Het Friese Landschap geeft een ultieme mogelijkheid de dorpen en steden te verkennen vanaf het water.

Kiest u voor afwisseling?  Kies dan voor het huren van een boot in Friesland. Ruimte is er genoeg, aanlegplekken zijn er genoeg en de meeste plekken in Friesland kunt bereiken per boot. Zie het als de camper van het water. We noemen ze bij Elfstedenvaarvakanties “Houseboats”.

Friesland is groot genoeg en er is meer dan voldoende te zien om een vakantie van 2 weken ruimschoots te vullen. U hoeft naast Friesland dus niets meer te plannen.

Voordelen van een boot huren in Friesland:

  • Friesland staat bekend om zijn watersport, daarom is er veel afgesteld om het iedereen op en rond het water makkelijker te maken.
  • Alle steden en een groot aantal dorpen zijn te bezoeken per boot met een ruim aanbod van passantenhavens.
  • Friesland bestaat voor een groot deel uit water, dit geeft mogelijkheden. In Friesland zit er voor elke doelgroep een passende vaarvakantie met bij behorende route bij.

Nadelen van een boot huren in Friesland:

  • Friesland is te groot om helemaal te zien in één vakantieperiode
  • De Friese meren worden in zomerperiode drukbezocht, erg gezellig maar wel druk. Mocht je van rust houden boek dan buiten de vakantieperiodes!
  • Krijg je bezoek op je schip of kom je zelf met het openbaarvervoer? Houdt rekening met feit dat het openbaarvervoer in Friesland niet overal optimaal is ingericht.

Er zijn veel verschillende boten te huur in Friesland. Hoe weet u nu welke het beste bij uw wensen? Wij hebben een aantal boottypes op een rijtje gezet. Kies de boot die het best bij u past!

Hausboot huren in Friesland

Type: Hausboot

De hausboot. Het woord zegt het al, een huis op het water! Volledig naar Duits idee. De hausboot is een lage boot waardoor het onder vele bruggen heen kan zonder dat u de brugwachter hoeft te bellen om de brug open te gooien.

Dit scheelt veel tijd en geld! Daarnaast is de hausboot een hele degelijke boot, door de rechte wanden en rechthoekige vorm geeft dit het idee van een huiskamer, alleen dan op het water!

Zeer geschikt voor groepen en voor kinderen

Een Hausboot is een echte vakantie boot. De hausboots worden verhuurd voor vaarvakanties vanaf een weekend tot een aantal weken. De hausboots zijn te huur in verschillende formaten.

Geniet van Friesland met 2 tot 10 personen! Daarmee kun je met je hele vrienden groep of gezin er mee op uit!

Een hausboot is erg geschikt voor kinderen, het is makkelijk om te varen en de kinderen achter op het dek te hebben of ze te laten spelen in de huiskamer van de boot!

Door de dichte en iets zwaardere kastjes zullen ze deze niet snel kunnen open trekken.

Een genot voor de thuiskok

Houdt u ervan om zelf een maaltijd te kunnen bereiden? In een hausboot is alles aanwezig om een fantastische maaltijd neer te zetten, daarnaast beschikt de boot over een tv, wifi, koffiezetapparaat, douche en nog veel meer! Bent u een fietsliefhebber? U kunt in de meeste gevallen uw fiets meenemen. Deze kan gewoon achterop het dek geplaatst worden.

Besturing

De meeste hausboten beschikken over een boegschroef, u kunt daarmee de voorkant van de boot sturen. Zo kunt u erg gemakkelijk aanleggen, of in moeilijke situaties bijsturen om weer op de juiste koers te komen.

Kortom:

Geschikt voor vaarvakantie: Ja
Beschikt over een complete inboedel: Ja
Vaarbewijs nodig: Nee niet nodig bij Elfstedenvaarvakanties Friesland
Geschikt voor kinderen: Ja
Past onder de meeste bruggen door: Ja
Kan een fiets mee: Ja
Goed voor het milieu: De elektrische hausboats, ja! De diesel hausboats niet.

Kruiser huren in Friesland

Type: Kruiser

Een kruiser huren in Friesland is ideaal als je van wat groter en van meer overzicht houdt. De SUV van het water.

Door de schuine hoeken is de kruiser vaak binnen iets ruimer, maar biedt hij qua ruimte op dek minder mogelijkheden dan een hausboot.

De kruiser is een stuk hoger. Dit betekent wel dat je voor veel bruggen moet wachten voordat je er onder door kunt varen.

Kruiser
Kruiser

Waarom een kruiser?

Je huurt een kruiser als je een weekend, midweek of langer een vakantie wilt beleven op het water.

De inrichting van een kruiser komt in de buurt van de hausboots. Je hebt het idee dat je in een vakantiehuisje zit.

Alles wat nodig is voor een vaarvakantie, is aanwezig. Van douche naar kookplaten, van koelkast naar wc. Een kruiser beschikt vaak over een boegschroef en hekschroef. Een boegschroef voor het bewegen van links naar rechts aan de voorkant en een hekschroef voor de achterkant van de boot. Hiermee kun je gemakkelijk manoeuvreren in havens en bij het aanleggen.

Kortom:

Geschikt voor vaarvakantie: Ja
Beschikt over een complete inboedel: Ja
Ervaring nodig: In de meeste gevallen is er ervaring nodig, dit ligt aan de lengte van de kruiser en de verhuurder.
Geschikt voor kinderen: Ja
Past onder de meeste bruggen door: Nee
Kan een fiets mee: Ja in de meeste gevallen wel, dit ligt ook aan de verhuurder
Goed voor het milieu: Nee.

De Friese Elfsteden

Onze boten huren

Onze boten genoemd naar de Friese Elfsteden Hindeloopen, Stavoren, IJlst, Workum, Bolsward, Franeker, Dokkum en Sneek zijn uitermate geschikt om een vaarvakantie te maken van 1 á 2 weken. Uiteraard kunt u bij Elfsteden Vaarvakanties Friesland ook korter huren. Een weekend of midweek is al mogelijk voor een zeer betaalbare prijs.

De elektrische houseboten zijn compleet nieuw met een eigen herkenbare uitstraling. Werkelijk een schilderij die u voorbij komt varen, in alle stilte weliswaar. Geen verhuurbedrijf in Friesland, waar u een boot kan huren, die zo’n groot aantal beschikbare elektrische boten verhuurt.  De nieuwe technieken die al in elektrische auto’s beproeft zijn worden nu ook toegepast in de watersport en recreatie vaarvakantie pleziervaartuigen.

Geen vaarbewijs nodig

Een volledig pakket met extra’s aan vaarroutes

Kortom het varen op een boot, waar u geen vaarbewijs voor nodig bent, is een genot voor iedereen die een boot wil huren op de Friese wateren. Bij de verhuur van een boot krijgt u een volledig pakket met extra’s aan vaarroutes. Zo heeft u de keuze uit o.a. het varen van de Elfstedenroute of een rondje Sneek, Bolsward, Workum, Koudum, Hindeloopen, Stavoren, Heeg, IJlst, Stavoren, Sloten, Lemmer via Tsjeukermeer naar Heerenveen, Drachten etc.

De juiste boot huren

De indeling van onze huurboten

Afhankelijk van het aantal personen die er mee gaan aan boord zoekt u de juiste boot uit om te huren. De boten zijn te huur vanaf 2 tot 10 personen. De indeling van een huurboot bestaat meestal uit een aantal vaste bedden en de mogelijkheid om de salon zithoek om te bouwen tot 2 persoons bed. De keukeninventaris bestaat uit een complete pannenset, bestek, borden enzovoort, voor het aantal personen dat maximaal op de huurboot kunnen verblijven! De elektrische boten zijn verder voorzien van een koffiezetapparaat, waterkoker, combi-oven, koelkast, inductie kookplaat, televisie en WiFi met 5 GB per dag aan dataverkeer. Een elektrisch toilet is aangesloten op een vuilwatertank, deze kan gelegd worden bij een inzamelstation, meestal te vinden in de wat grotere jachthavens. De doucheruimte is ruim en met een goede hoogte prima te gebruiken. Wilt u binnenvaren, dan kan dat. Wij adviseren overigens om te starten met het buiten stuur.

Varen met een thema

Een cullinaire route door Friesland

Ook kunt u met een thema varen. Zo hebben we bij Elfsteden Vaarvakanties de mogelijkheid u een culinaire route aan te bieden met leuke restaurants en overheerlijke gerechten! Soms zelf bereid met eigen Friese streekproducten. Bijna elke Friese stad heeft wel zijn eigen streekproducten.

Zo kunt u een boot huren en start uw vakantie in het Friese Koudum, dit waterrijke dorp ligt aan de Friese Meren De Fluessen en de Morra. Koudum staat bekend om zijn “Koudumer Beantsje” (Boontjes). Van verre komt men dit heerlijke erkende streekproduct kopen of in een restaurant op een culinaire wijze te nuttigen. Bekende streekproducten zijn o.a. Us Heit, een Fries bier gebrouwen in de Elfstedenstad Bolsward, maar ook Sonnema Beerenburg wordt gemaakt in de deze stad. Deze lekkere likeur is bekend in heel Nederland en zelf in het buitenland. Wat te denken van de Fryske Weidekaas, bierbrouwer it Sneker pypke, Friese worst, Molkwarder koeke, Beerenburg Boomsma van Weduwe Joustra uit Sneek…..

Kiest u ook voor een prachtige vaarvakantie in Friesland?