Hoe werkt elektrisch varen?

Elektrisch varen is gezonder, duurzamer en stiller. Maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Hoe werkt elektrisch varen?

Deels varen van de zon

Elektrisch varen werkt eigenlijk zeer eenvoudig, u vaart deels op energie van de zon. We hebben gratis energie van de zon, 10.000 x zoveel als we werkelijk nodig hebben. De energie wordt omgezet in stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen op de boot of op daken van huizen of bedrijfspanden. De stroom wordt verzameld in accu’s en/of teruggeleverd aan het net, via laadpalen in jachthavens of op andere plekken waar deze multifunctionele laadpalen staan opgesteld, kan er geladen worden.

Oppervlakte

Door de beperkte oppervlakte kunnen er relatief weinig zonnepanelen op de huurboten geplaatst worden, toch kan men er meestentijds voldoende stroom mee opwekken om de noodzakelijke gebruiksapparatuur aan boord te bedienen.

Voor voldoende energie en stroom voor de elektrische motor moet er gebruik gemaakt worden van walstroom of eventueel via de stille generator van Fischer Panda. Deze twee opties zorgen naast de zonnepanelen voor een fossielvrije vaarvakantie met een huurboot.

elfsteden vaarvakanties friesland

Fossielvrije Generator

Hoe lang gaat een accu mee?

Ook bij het varen met een elektrische boot moet men rekening houden met voldoende stroom in de accu’s, Bij volle accu’s heeft de huurder ca. 3 uur onbeperkt elektrisch varen. Dit hangt sterk af van welk accupakket er geïnstalleerd is of gaat worden. Huur een boot bij Elfsteden Vaarvakanties Friesland. Deze hebben de mogelijkheid om softwarematig ingesteld te worden zodat er bij een bepaalde accu inhoud automatisch stroom wordt aangevuld. De fluisterstille fossielvrije generator is dus uw zekerheid aan boord. Mocht u in de gelegenheid zijn om een laadpaal aan te doen dan kan afhankelijk van het aanbod 6-32 Ampere geladen worden. Zodra u de walstroom verbindt met de boot schakelt deze de generator uit.

elfsteden vaarvakanties friesland

Gezonder, duurzamer en stiller

Eigenlijk is het varen op schone energie veel gezonder, duurzamer en stiller dan het varen met een dieselboot. We putten de aarde niet uit, maar nemen een klein deel van wat de zon ons biedt.

Kiest u ook voor een prachtige vaarvakantie in Friesland?