De stad Bolsward

Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (Sint Maartenskerk) dateert van voor het begin van de jaartelling.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

Bolsward

Bolsward. Niet de grootste stad, wel een pareltje. Stad om van te houden. Om heerlijk in rond te dwalen. Langs de grachten. Langs de vele monumenten. Door het prachtige park. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis. Volgens velen het mooiste van Nederland.

SNEEK

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes

1. Brasserie E&D
Brasserie E&D is dé locatie in Bolsward om in een gemoedelijke, tikkeltje Bourgondische sfeer gezellig te genieten van een heerlijk diner. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor een borrel met proeverijen of hapjes (en daarbij eventueel één van de wijnen uit onze winestations), een high tea, high wine of high beer, verse koffiespecialiteiten of een (besloten) feest.

2. Het Weeshuys
Huiskamerrestaurant het Weeshuis bestaat uit een sfeervolle dinerruimte en biedt ruimte aan ongeveer 45 gasten. Grenzend aan deze ruimte bevindt zich een prachtige en ruime terrastuin met vele mogelijkheden waar het als de zon schijnt heerlijk vertoeven is. Het restaurant is een levendige ontmoetingsplaats voor lokale gasten en toeristen. Gemoedelijke gastvrijheid staat hoog in het vaandel.

3. Harré Tapas
Bij Harré Tapas serveren we niet uitsluitend Spaanse tapas, maar mooie proeverijen met internationale gerechten, verdeeld over diverse gangen. En in combinatie met onze gastvrijheid en gezelligheid vinden wij (en onze gasten) dat we met ons bijzondere Bolswarder restaurant de juiste invulling geven aan het uit eten gaan anno nu.

Wat te doen in Bolsward

Bezienswaardigheden

1. Stadshuis Bolsward
Het stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijk versierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx) in een Fries maniërisme stijl (late Renaissance). Nadat de gemeente Bolsward in 2011 opging in de gemeente Sùdwest-Fryslân heeft het zijn functie als stadhuis verloren.

2. Sonnema Berenburg
Sonnema Berenburg is dé Friese kruidenbitter naar het geheime receptuur Van Fedde Sonnema. Het oorspronkelijke recept, welke hij maakte in 1860, wordt nog altijd gebruikt: een unieke kruidenmelange getrokken op jenever. Sinds 1970 vindt de productie van Sonnema Berenburg plaats in Bolsward. Proef, beleef en ontdek de geheimen van Sonnem en duik terug in de tijd van Distilleerderij Sonnema tijdens een bezoek aan het bezoekerscentrum. Na afloop van de rondleiding kan er natuurlijk geproefd worden. 

3. Rondvaart Bolsward
Een rondvaart door de historische stadsgrachten van Bolsward is een must do. In de maanden juli en augustus is er iedere maandag t/m vrijdag een gratis rondvaart om 14.00 uur. In 45 minuten ziet u de stad vanuit een geheel ander perspectief en vertellen vrijwilligers over de rijke geschiedenis van de stad.De start is bij de aanlegsteiger van de Waag van het Stadhuis. Per rondvaart kunnen 12 deelnemers deelnemen op de elektrische rondvaartboot de “Oliekoek”. 

bolsward
bolsward

Overnachten in Bolsward

Hotels, appartementen en meer

1. Passanten Haven Bolsward
In Bolsward zijn twee plekken waar u als passant terecht kunt. Allereerst aan het Kruiswater (Gleibakkerij) aan de zuidkant van Bolsward. Ook bij de Gijsbert Japicxbrug (noordwestzijde van het centrum) zijn ligplaatsen. De ligplaatsen bestaan uit steigers en voor voorzieningen is gezorgd. Op beide locaties zijn elektra en water aanwezig alsmede sanitair.

2. Hotel Grand-Café De Wijnberg
Hotel Grand-café “De Wijnberg” in Bolsward is een gastvrij hotel, waar u voordelig en heerlijk kunt lunchen, dineren en overnachten. Alle faciliteiten voor een goed verblijf in hartje Friesland zijn in het hotel aanwezig. Vanaf het terras van Hotel Grand-café “De Wijnberg” heeft u een prachtig uitzicht op het stadhuis, de stadsgracht en de mooie gevels van Bolsward.