Franeker

Franeker zou rond 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum. De naam zou afkomstig zijn van “Froon-acker”, ofwel “land van de heer/koning”.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

De stad Franeker

Franeker is één van de Friese elf steden en telt bijna 13.000 inwoners. Het is daarmee één van de grotere steden in Friesland. Franeker is vooral bekend om het grote kaatstoernooi wat in de zomer wordt georganiseerd, namelijk de P.C. Daarnaast komen veel toeristen naar Franeker voor een bezoek aan het planetarium, waar een model van het zonnestelsel te bewonderen is

Franeker heeft een historische binnenstad met veel monumenten, zoals het oude stadhuis, de Martinikerk, het Martenahuis en het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Ook vanaf het water is er genoeg te zien in Franeker.

franeker

Eten en drinken

Bruisend Sneek

1. Hotel-Restaurant De Stadsherberg
Bij De Stadsherberg in Franeker kunt u heerlijk genieten in ons restaurant van een smaakvolle lunch of diner met eerlijke producten. Wilt u dineren op locatie, dan verzorgen wij voor u de catering op maat. We hebben een prachtig terras aan de waterzijde van de Noorder Gracht, op 5 minuten lopen van het centrum. 

2. Toscanini
De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dát willen wij u bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg. Goed gevuld met zoveel mogelijk verse ingrediënten kan uw smaakbeleving bij ons beginnen.

3. Restaurant De Gillerije
In ons trendy restaurant kunnen gasten lekker bourgondisch tafelen, romantisch met zijn tweeen of gezellig met vrienden, familie of collega’s, genietend van de uitgelezen gerechten op onze wisselende menukaart.

Wat te doen in Franeker

Bezienswaardigheden

1. Eise Eisinga Planetarium
Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. 

2. Stadhuis van Franeker
Het stadhuis van Franeker is gebouwd omstreeks 1590. Het is gebouwd in de renaissance stijl. Het bouwwerk behoort tot de toppers van de Rijksdienst voor de monumentenzorg. Wordt veel gebruikt als trouwlocatie. De in rococo uitgevoerde raadszaal is een juweeltje. Het bouwwerk is vrij toegankelijk.

3. Museum Martena
Het museum laat allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien. De Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse  Anna Maria van Schurman, komen aan bod in de vaste tentoonstellingen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn gewijd aan de hedendaagse Friese kunst of de Friese geschiedenis.

franeker stadshuis
elfsteden vaarvakanties friesland boot

Overnachten in Franeker

Hotels, appartementen en meer

1. Franeker Watersport Vereniging
De Jachthaven van de Franeker Watersport Vereniging heeft een prachtige ligging aan het Van Harinxmakanaal. Het is een rustige en veilige haven.
De riant gelegen jachthaven wordt geheel onderhouden door leden van de vereniging.
Er zijn open ligplaatsen voor zeilboten en motorboten en een groot aantal schiphuizen waar motorboten onderdak kunnen liggen. Naast de vaste ligplaatshouders zijn ook passanten van harte welkom in deze mooie haven.

2. Het Toppunt
Bij De Stadsherberg in Franeker kunt u heerlijk genieten in ons restaurant van een smaakvolle lunch of diner met eerlijke producten. Wilt u dineren op locatie, dan verzorgen wij voor u de catering op maat. We hebben een prachtig terras aan de waterzijde van de Noorder Gracht, op 5 minuten lopen van het centrum.

3. Lutje Lollum
Bed and Breakfast Lutje Lollum is sfeervol overnachten in Friesland in een authentieke monumentale friese kop-hals-romp boerderij uit 1860. Wij ontvangen u graag om u mee te laten genieten van onze mooie boerderij, het oude universiteitsstadje Franeker, het karakteristieke friese landschap en haar cultuur.