De stad Harlingen

Harlingen behoort tot de Friese elf steden en telt ongeveer 14.715 inwoners. Het is de op vier na grootste plaats van Friesland.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

Onze Friese hoofdstad Leeuwarden

De zilte historie raakt je overal in Harlingen. De ligging aan Werelderfgoed de Waddenzee bepaalt het stoere, eigenzinnige karakter van Friesland’s enige zeehavenstad. Dankzij het roemruchte nautische verleden zie je een rijke erfenis van grachtenpanden, pakhuizen en grachten.

vis harlingen

Eten en drinken

Verse vis uit de haven van Harlingen

1.’t Havenmantsje
Tussen Waddenzee en Waddenstad Harlingen ligt restaurant ’t Havenmantsje. Waar vroeger de kotters aanmeerden om hun vangst te lossen staat het voormalig gerechtsgebouw met de naam ’t Havenmantsje. In deze monumentale Friese veste verwelkomen wij u graag en gastvrij.

2. Eetcafé Nooitgedagt
Tussen Waddenzee en Waddenstad Harlingen ligt restaurant ’t Havenmantsje. Waar vroeger de kotters aanmeerden om hun vangst te lossen staat het voormalig gerechtsgebouw met de naam ’t Havenmantsje. In deze monumentale Friese veste verwelkomen wij u graag en gastvrij.

3. De Tjotter
Visrestaurant De Tjotter, voor zowel lunch als diner al negentien jaar hèt Visrestaurant van Harlingen voor de beleving van vis, schelp- en schaaldieren. Dagverse streekproducten die rechtstreeks afkomstig zijn van de Harlinger visafslag. 

Wat te doen in Harlingen

Bezienswaardigheden

1. Haven van Harlingen
Veel verschillende kleine zeiljachten, kajuit-jachten en ook grotere boten die via de Waddenzee en het IJsselmeer hier tijdelijk of vast aanleggen.

2. Het Hannemahuis
Het Hannemahuis is een mooi gemeentemuseum. Het museum is gericht op de geschiedenis en kunst van Harlingen. Deze combi maakt het heel divers. Je kunt alles bezichtigen in ongeveer een uur.

3. St. Michaelskerk
Nadat de Harlinger katholieken driekwart eeuw in een schuilkerkje hadden gekerkt dat aan een nauwe steeg lag, besloot men in 1879 met goedkeuring van de toenmalige Aartsbisschop van Utrecht een nieuwe kerk en pastorie te bouwen. De bouw van deze kerk is gereedgekomen in 1881, en zij werd op 31 mei plechtig gewijd.

4. Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek
De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek is een authentiek familiebedrijf en vandaag de dag het laatste bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels vervaardigt. Dit houdt in dat de producten volledig met de hand in de tinglazuurtechniek worden vervaardigd.  Internationaal noemt men deze techniek majolica, faience of Delftware. In Harlingen wordt al sinds 1598 in de tinglazuurtechniek aardewerk en tegels gemaakt. U kunt dus altijd bij ons terecht voor authentieke ambachtelijke tegels of aardewerk.

bezienswaardigheden harlingen

Overnachten in Harlingen

Hotels, appartementen en meer

1. Haven HWSV
De haven biedt een beschutte plek met alle voorzieningen. Ondanks de grote drukte op sommige dagen vindt u in deze haven de rust, het comfort en de gezelligheid die u zoekt.

2. Hotel Anna Casparii
Hotel Anna Casparii in Harlingen is gehuisvest in drie prachtige, rijksmonumentale panden daterend uit 1730 en beschikt over 16 kamers. Deze zijn onderverdeeld in twee éénpersoonskamers, elf tweepersoonskamers, twee driepersoonskamers en één vierpersoons familiekamer.

3. Hotel Centraal
Hotel Centraal heeft kamers met gratis WiFi in het hele pand is voorzien van airconditioning. Gasten kunnen genieten van de bar op het terrein. Sommige kamers hebben een eigen badkamer met bubbelbad.