De stad Hindeloopen

Hindeloopen is een kleine stad in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân. Op 1 januari 2006 telde Hindeloopen 870 inwoners.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

Hindeloopen

Hindeloopen is een kleine stad in het zuidwesten van Friesland. Deze stad ligt aan het IJsselmeer en biedt dan ook veel mogelijkheden op het gebied van watersport. Met zo’n 900 inwoners is Hindeloopen één van de kleinere steden van Friesland. Vind je het Fries al moeilijk om te verstaan? In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent, Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank.

In 1225 kreeg Hindeloopen zijn eigen stadsrechten. Best gek eigenlijk, met zo weinig inwoners. Toch was Hindeloopen een belangrijke Handelsplaats, met een rede in de Zuiderzee. De schippers van Hindeloopen vertrokken in hun schepen naar de Oostzee om handel te drijven en verkochten daar jenever en wollen sloffen. Hindeloopen kende in de vroegere jaren zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig zijn deze outfits alleen nog te bewonderen tijdens optredens en demonstraties.

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes
  1. Restaurant Sudersee
    Vanuit de keuken worden heerlijke gerechten geserveerd met daarbij vis toch wel als hoofdmoot omdat de eigenaar van dit restaurant tevens een visinkoopbedrijf heeft en zelf op de visafslag kan inkopen. Hierdoor is er altijd superverse vis. Echter ook in alle andere producten zoals bijvoorbeeld de koffie en de vleesgerechten durft restaurant Sudersee zich te onderscheiden.

2. De Drie Harinkjes
Ons eigentijdse restaurant is vlakbij de oude haven van Hindeloopen tegenover het blauwe reddingsboothuis. Restaurant De 3 Harinkjes is uniek vanwege het sfeervolle restaurant op de bovenverdieping, met dakterras, waar de gasten een fantastisch uitzicht hebben over het IJsselmeer en de oude haven van Hindeloopen. Eigenaren Ton en Yneke van Dillen staan garant voor gastvrijheid, kwaliteit, gezelligheid, lekker eten en drinken. Dit in combinatie met het riante uitzicht over het IJsselmeer maakt van een bezoek aan Restaurant De 3 Harinkjes een heerlijke relaxte beleving.

3. Oost Achterom
In een monumentaal pand aan de Kalverstraat, vlakbij de haven, in het pitoreske stadje Hindeloopen is ons Italiaans restaurant gevestigd. Wij maken gebruik van 100% beterleven vlees  en werken met zo veel mogelijk producten uit de regio. Naast onze eigen verse pizza’s en pasta’s bieden wij ook enkele vis en vleesgerechten aan. Wilt u de maaltijd helemaal op z’n Italiaans afsluiten? Neem dan een ijsje uit onze ijssalon. Daar bieden wij u ons eigengemaakt schepijs aan.

Wat te doen in Hindeloopen

Bezienswaardigheden

1. Het Schaatsmuseum
In Hindeloopen, het Mekka van de schaatssport, kunt u alle herinneringen nog eens ophalen. U zult ontdekken dat het schaatsen al een eeuwen oude historie kent, die de moeite van het bewaren voor het nageslacht zeker loont. In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen. 

2. Atelier Johan Mulder
Atelier Johan Mulder is een open atelier. Gratis entree. Op antieke panelen zijn de afbeeldingen op ware grootte en op ooghoogte als icoon geschilderd. Het is spelen met perspectief en geeft een optisch bedrog. Adres: Buren 44 8713KC Hindeloopen

hindeloopen
hindeloopen

Overnachten in Hindeloopen

Hotels, appartementen en meer

1. Het Hylper Huis
Exclusief samenzijn in historisch Hindeloopen Het Hylper Huis voor bijzonder overnachten in Hindeloopen. In het hart van Hindeloopen vindt u ‘Het Hylper Huis’: een 18e -eeuwse kapiteinswoning. Op de eerste verdieping van deze authentieke woning zijn twee luxe tweepersoonskamers gerealiseerd, waarin u geheel in Hindelooper stijl kunt overnachten. 

2. Appartementen Hindeloopen
Het appartement is basic ingericht maar de meeste gasten kiezen deze prettige plek vooral voor de locatie. Vanaf het balkon heeft u zicht op de dijk en bij helder weer tevens op het IJsselmeer. Vanaf uw appartement loopt u zo het gezellige dorpscentrum van Hindeloopen in.