De stad IJlst

IJlst is een kleine stad in de Nederlandse provincie Friesland en een van de Friese elf steden. In 2009 telde IJlst ruim 3200 inwoners.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

IJlst

IJlst is gelegen in Zuidwest-Friesland en de plaats staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. IJlst is een kleine stad in Zuidwest-Friesland en heeft ongeveer 3200 inwoners. Ook is het één van de Friese elf steden sinds 1268. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee.

SNEEK

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes

1. Pizzeria Sa Caravella
Welkom bij het Italiaans restaurant/ pizzeria Sa Caravella. Het restaurant heeft een originele hout gestookte oven en kent een uitgebreide menukaart met Italiaanse gerechten en afhaalmenu’s. Gasten kunnen hier ook terecht voor een kopje koffie of een lunch.

2. Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’
Direct aan het water ligt het sfeervol restaurant Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’. Ons restaurant is uitermate geschikt voor a la carte, besloten feesten, diners, bruiloften maar ook voor minder plezierige gelegenheden zoals uitvaarten. U kunt zowel binnen als buiten op ons heerlijk zonovergoten terras genieten van onze menukaart met (h)eerlijke streekgerechten en wisselende specials.

Wat te doen IJlst

Bezienswaardigheden

1. Stadshuis Bolsward
Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “de Rat” die nog volop in produktie is. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van versgezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd. 

2. Doe-en kijkcentrum Nooitgedagt
Al lang was onder de burgers van IJlst de wens om aandacht te schenken aan de rijke industriële historie van IJlst. In de negentiende eeuw kende IJlst veel ambachtelijke bedrijfjes in de scheepsbouw en houthandel. Zo ook Jan Jarich Nooitgedagt, in 1865 begon hij met het maken van gereedschap en schaatsen. Hij wist met zijn vier zonen van het kleine eenmanszaakje een toonaangevend industrieel bedrijf te maken. Daarmee was Nooitgedagt uniek voor IJlst. Een bedrijf dat dit jaar, 200 jaar geleden werd opgericht, en meer dan 180 jaar heeft bestaan!

ijlst
ijlst

Overnachten in IJlst

Hotels, appartementen en meer

1. Gemeentelijke passantenhaven
De jachthaven van IJlst vind je in het centrum van deze Elfsteden stad. Het is een gemeentelijke passantenhaven. Wanneer je hier een motorjacht, zeilboot of sloep aanlegt voor een overnachting, zal de havenmeester van de jachthaven vanzelf langs komen om het geld voor de ligplaats te innen.

2. Stadsherberg Het Wapen van IJlst
De hotelkamers zijn gesitueerd in het voormalige Rabobank kantoor en inmiddels volledig geïntegreerd in de Stadsherberg en de stad IJlst. De hotelkamers van het Wapen van IJlst zijn van alle gemakken voorzien: douche/wc, twee eenpersoonsbedden, een zithoek, LCD televisie, draadloos internet, koffie- en thee faciliteiten en een prachtig uitzicht over de IJlster brug en het Elfstedenwater van de Geeuw.