De stad sloten

Sloten ligt dicht bij het Slotermeer en is gelegen tussen Lemmer en Balk. Sloten behoort tot de Friese elf steden en was tot 1984 een zelfstandige gemeente.

Bekijk de Friese Elfsteden
Bekijk de Friese Elfsteden

Sloten

Welkom in de kleinste van de elf steden. Gelegen aan het Slotermeer, in gemeente De Fryske Marren, ligt deze prachtige stad met slechts 760 inwoners. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het zich in een belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee bevond. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, maar Sloten is nog wel altijd erg in trek bij watersporters, dagjestoeristen en mensen die in een rustige woonomgeving willen wonen. In het zuiden van de stad ligt een jachthaven en Sloten heeft twee waterpoorten. De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, maar prachtige woonhuizen te vinden.

sloten

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes

1. Restaurant Het Bolwerk
Binnen kunt u opwarmen met een Bolwerk koffie (met zoet heerlijkheden uit de keuken en babbelaarlikeur van Weduwe Joustra) of buiten op ons terras even afkoelen met een heerlijk Belgisch biertje van onze uitgebreide bierkaart. Het restaurant heeft tevens een gezellige bar met een biljarttafel. Het Sleatemer Kistjebiljart Kampioenschap vindt elk jaar tussen oud en nieuw plaats. 

2. Restaurant De Zeven Wouden
In ons restaurant, gevestigd in een monumentaal pand midden in het historisch stadje Sloten, staat het gastvrije team van De Zeven Wouden voor u klaar. 

3. Hotel De Vrouwe van Stavoren
Uit eten in een stijlvol verbouwde stadsboerderij in het vestingstadje Sloten, daterende uit 1822. De geschiedenis is nog zeker terug te vinden, de koestallen en oude binten geven het geheel een authentieke uitstraling. Wat ooit begon als feestlocatie is uitgegroeid tot een culinaire samensmelting waar wordt nagedacht over elk detail. Alle zintuigen worden hier bediend. U ruikt, hoort, ziet, voelt en proeft het enthousiasme.

Wat te doen in Sloten

Bezienswaardigheden
  1. Museum Sloten
    M
    useum Sloten is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Sloten, gebouwd in 1759-1761.Het biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis van Sloten. Het pronkstuk van het voormalige stadhuis is de raadzaal of ‘regtkamer’ op de eerste verdieping. Daar kunt u ieder half uur kijken naar de multimediapresentatie ‘Sloten, ideale stad’, waarin u een verrassende kijk op Sloten krijgt. 

2. Kanonschieten
Kanongebulder in Sloten!
In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af bij koren molen de Kaai.

3. Molen de Kaai
Molen de kaai is een korenmolen die staat in Sloten, de kleinste van de Friese elf steden. De molen staat bij de Lemster waterpoort. De molen is op zaterdag open voor bezichtiging en meelverkoop. De in 1755 gebouwde molen wordt door de vrijwilligers nog regelmatig gebruikt om te malen voor bakkerij Twijnstra te Oudemirdum en voor meel voor de eigen molenwinkel. 

elfsteden vaarvakanties friesland kinderen brug

Overnachten in Sloten

Hotels, appartementen en meer

1. Camping/aanlegplaats De Jerden
In de zuidwesthoek van Friesland, aan de Elfstedenroute en nabij het historische stadje Sloten bevindt zich watersport & recreatiecamping De Jerden; een gezellige familiecamping met de kenmerken rust, ruimte en recreatie. 

2. Jachthaven De Lemsterpoort
In de Jachthaven komt u volledig tot rust, en voor de kinderen is er in het naastgelegen “kleine haventje” een leuk speeltuintje.  

3. Hotel Logement Stedswâl
Hotel Logement Stedswâl is een kleinschalig hotel met in totaal zeven authentiek ingerichte kamers en ligt in het hart van het monumentale Friese elf steden stadje Sloten. Het hotel-logement is gevestigd in een voormalige pastorie naast de heilige Sint Fransiscus kerk, gelegen in de oude binnenstad beschikt ons onderkomen over alle voorzieningen voor een gastvrij en sfeervol verblijf.