De stad stavoren

Stavoren is een stad met ongeveer duizend inwoners. Stavoren was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

Stavoren

Stavoren (Starum) ontstond in circa 300 voor Christus bij een waterloop en kreeg in de elfde eeuw stadsrechten. Het is daarmee de oudste stad van Friesland. De stad verwierf grote rijkdom dankzij belangrijke handelsrelaties met de landen rond de Oostzee. In 1285 werd Stavoren lid van de Hanze. Tegenwoordig moet de stad het vooral hebben van watersport, pleziervaart en toerisme.

stavoren

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes

1. De Koeburg
Ons a la carte restaurant bevindt zich tegenover de oude Koebrug in het Elfstedenstadje Stavoren. De zomers zijn altijd gezellig druk door de vele plezierboten die hier aanleggen. Op ons beschutte tuinterras kun je genieten van fijne huisgemaakte specialiteiten, Schotse bieren en mooie wijnen. 

2. Standpaviljoen De Potvis
U kunt bij ons vanaf 11.00 uur de hele dag terecht .
Op zoek naar een leuke locatie voor koffie, lunch, borrel, diner, bruiloft, familiefeest, palaver of vergadering, dan bent u bij ons aan het juiste adres. 

3. Hotel De Vrouwe van Stavoren
Aan de oude haven van Stavoren vindt u Hotel De Vrouwe van Stavoren. De bijzondere fraaie ligging biedt u vanuit de gezellige serre en het haven-terras uitzicht op een fascinerend schouwspel van komende en gaande zeiljachten en traditionele schepen als klippers, schoeners en andere grote platbodems. Dit alles gadegeslagen door de “Vrouwe van Stavoren”, die naast de oude sluis alle schepen in de gaten lijkt te houden. Het restaurant biedt u een veelheid aan gevarieerde gerechten. Naast de traditionele gerechten bieden wij u, hoe kan het ook anders, een royale keuze in fijne visspecialiteiten.

Wat te doen in Stavoren

Bezienswaardigheden

1. Toankamer ’t Ponthús
Wie Stavoren bezoekt kan er niet onder uit om ook een bezoekje te brengen aan Toankamer ’t Ponthús. Hoewel Stavoren de oudste stad van Friesland is, is er dankzij overstromingen, oorlogen en economisch verval weinig meer over van een historische stad, dit in tegenstelling tot Zuiderzeesteden als Hoorn en Enkhuizen In het ponthús wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht.

2. Bakker Fietsverhuur
Bakker’s rijwielverhuur! Vakantie, weekendje weg of een dagje fietsen in de mooie natuur van de Zuidwesthoek van Friesland? Uw fiets staat voor u klaar! 

stavoren

Overnachten in Stavoren

Hotels, appartementen en meer

1. Marina Stavoren Binnenhaven
Marina Stavoren Binnenhaven is uniek gelegen tussen het IJsselmeer en de Friese Meren. De oudste elfstedenstad en tevens Hanzestad Stavoren ligt, net als het IJsselmeer, op loopafstand. De haven biedt vaste ligplaatshouders en passanten optimale faciliteiten voor het hele gezin. Marina Stavoren Binnenhaven biedt u uitstekende en uitgebreide faciliteiten voor uw schip en uw bemanning. Van de meeste faciliteiten, zoals de sanitaire voorzieningen, stroom, overdekt zwembad en onze nieuwe overdekte speelruimte, kunt u gratis gebruik maken.

2. De Blauwe Leguaan
Lekker uitwaaien op de dijk, zwemmen in het IJsselmeer of fietsen door het Friese merenlandschap. Vanuit onze vakantiewoning de Blauwe Leguaan in Stavoren is het allemaal mogelijk. De ruime woning is van alle gemakken voorzien voor een heerlijke vakantie in Friesland. De vakantiewoning maakt onderdeel uit van het park “De Leguanen van Stavoren”. De leguanen liggen op een landtong en hebben uitzicht over een natuurgebied, één van de mooiste weidegebieden van Nederland. De woning is milieuvriendelijk gebouwd en ingericht voor maximaal zes personen.