De stad Workum

Stavoren is een stad met ongeveer duizend inwoners. Stavoren was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

De Friese Elfsteden
De Friese Elfsteden

Workum

Met het IJsselmeer aan de ene en de Friese meren aan de andere kant, is er volop gelegenheid om van dat water te genieten. Je kunt er o.a. zeilen, kitesurfen, windsurfen, kanoën, vissen, zwemmen of gewoon zonnen op het strand.

Winkelen in Workum is verre van saai en voorspelbaar. De stad valt juist op door de verscheidenheid aan wat grotere en kleinere winkels met een eigen aanbod en karakter. Veel grote winkelketens zal je er niet vinden, wel vele verrassende boetiekjes. 

Elfsteden vaarvakantie Friesland sfeer 3

Eten en drinken

De leukste eet en drink plekjes
 1. It Pottebakkershûs
  Vegetarisch en vis restaurant

  It Pottebakkershûs doet zijn naam echt eer aan, in de lange gang zijn vitrines vol prachtig keramiek van de grootste regionale kunstenaars.  Zelfs de urinoirs zijn hier zo bezienswaardig dat vrouwen hier echt ook even binnen willen…
 2. Café & Restaurant De Smidte
  De perfecte plek voor gezelligheid
  Ooit smeedde de smid hier het ijzer wanneer het heet was. Nu kunt u hier genieten in een gezellige en huiselijke omgeving van de gerechten die voor u bereid worden. De met zorg samengestelde menukaart staat vol met onze persoonlijke favorieten. 
 3. Café & Restaurant De Smidte
  “Je kunt de zon in de Zuiderzee zien zakken”

  De voormalige gelagkamer – op de etage – is omgebouwd tot een eigentijds stijlvol restaurant, waar een ieder zich thuis voelt.
  Terwijl u geniet van een tot in de puntjes verzorgd diner, heeft u een uniek uitzicht over de landerijen en de haven voor de sluis.

Wat te doen in Workum

Bezienswaardigheden
 1. Jopie Huisman Museum
  Het Jopie Huisman Museum is een museum in Workum dat werken van kunstschilder Jopie Huisman exposeert.
 2. St. Gertrudiskerk
  Op de Merk in Workum vindt men de St. Gertrudiskerk, de grootste laatgotische kruiskerk van Friesland, met onder meer de grootste ramen van de provincie. 
 3. De Woeste Leeuwen van Workum
  Al eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust. Maar als fontein van Workum, stevig op de grond met een meer dan levensgrote afmeting, zijn ze geen bijfiguren meer, maar hoofdrolspelers.

Elfsteden vaarvakantie Friesland sfeer 4

Elfsteden vaarvakantie Friesland sfeer 17

Overnachten in Workum

Havens
 1. Jachthaven Bouwsma
  Gelegen naast Watersportwinkel De Liefde ligt Jachthaven Bouwsma. Naast de watersportwinkel is een wasserette waar u kunt wassen en drogen. Ook is er een vriezer aanwezig voor het koelen van uw koelelementen.
 2. Workumer Jachthaven
  Passanten haven van Workum